Μπορούν οι έφηβοι να αποκτήσουν οδοντικά εμφυτεύματα;

Σε όσους υποφέρουν από ακραία απώλεια δοντιών συνήθως συνιστάται μια επανορθωτική οδοντιατρική διαδικασία για να επαναφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερη υγεία και ευεξία στο στόμα.

Μπορούν οι έφηβοι να αποκτήσουν οδοντικά εμφυτεύματα;

Ποια είναι όμως η διαδικασία όταν ένας νέος έρχεται σε εμάς με ελλείποντα δόντια; Μπορούν οι έφηβοι να βάλουν οδοντικά εμφυτεύματα ή συνιστάται μόνο για ενήλικες;

Δυστυχώς, οι επιλογές για τους εφήβους είναι λίγο πιο περιορισμένες από αυτές για τους ενήλικες. Το στόμα των παιδιών εξελίσσεται ακόμα καλά στην ενήλικη ζωή, καθιστώντας τη σωστή θεραπεία λίγο πιο δύσκολη. Παρακάτω, θα μοιραστούμε περισσότερες σκέψεις σχετικά με τους εφήβους και τις επιλογές οδοντικής αποκατάστασης που λειτουργούν καλύτερα για αυτούς.

Διαδικασία οδοντικών εμφυτευμάτων

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι κοινές και επιτυχημένες επιλογές αποκατάστασης οδοντιατρικής για ασθενείς που λείπουν πολλά δόντια. Τα εμφυτεύματα είναι μόνιμα εξαρτήματα που δείχνουν, έχουν αίσθηση και λειτουργούν σαν αληθινά δόντια. Ουσιαστικά, αυτό δίνει σε ένα ουλικό στόμα μια δεύτερη πνοή ζωής! Πώς λειτουργεί όμως η διαδικασία;

Εξέταση

Αρχικά, ο οδοντίατρος θα ολοκληρώσει μια εξέταση για να καθορίσει την ακριβή κατάσταση της στοματικής υγείας του ασθενούς. Είναι σημαντικό να υπάρχουν ακόμα αρκετά πραγματικά δόντια στο στόμα για να υποστηρίξουν τη δομή του οδοντικού εμφυτεύματος. Το οστό της γνάθου πρέπει επίσης να είναι άθικτο και αρκετά ισχυρό ώστε να διατηρεί τα οδοντικά εμφυτεύματα στη θέση τους.

Χειρουργική Εμφυτευμάτων

Τα οδοντικά εμφυτεύματα απαιτούν συνήθως δύο διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις, με διαφορά αρκετών μηνών. Η πρώτη χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την πραγματική προσάρτηση των εμφυτευμάτων, τα οποία εισάγονται κάτω από τη γραμμή των ούλων. Μικροί στύλοι μπορεί να προεξέχουν από τα ούλα, στα οποία θα τοποθετηθούν δόντια αργότερα. Κατά τη δεύτερη χειρουργική επέμβαση, προσαρμόζονται κολοβώματα για τη σύνδεση των πλαστών δοντιών με το εμφύτευμα.

Εξάρτημα τεχνητού δοντιού

Ενώ τα οδοντικά εμφυτεύματα απαιτούν μερικές φορές πολλές επισκέψεις στον οδοντίατρο, τα αποτελέσματα συχνά αξίζουν την αναμονή. Το τελευταίο βήμα για την απόκτηση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι ο οδοντίατρός σας να προσαρτήσει τα τεχνητά δόντια στο στήριγμα. Αυτό θα ασφαλίσει τα ολοκαίνουργια δόντια σας στο στόμα σας, επιτρέποντάς σας να μασάτε και να χαμογελάτε ξανά όπως συνήθως.

Γιατί οι έφηβοι δεν μπορούν να πάρουν οδοντικά εμφυτεύματα

Οι περισσότεροι έφηβοι εξακολουθούν να αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τη στοματική τους υγεία. Οι γνάθοι και τα οστά των γνάθων συνεχίζουν να αναπτύσσονται πολύ μετά την ηλικία των 20 ετών, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων που προέρχονται από την έλλειψη δοντιών στους εφήβους.

Καταλαβαίνουμε ότι η έλλειψη δοντιών μπορεί να προκαλέσει τεράστια πτώση στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση, ειδικά σε εφήβους που έχουν υποστεί κάποιου είδους σωματικό τραυματισμό. Ενώ τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν είναι συχνά η σωστή λύση για τους εφήβους, υπάρχουν άλλες λύσεις αποκατάστασης οδοντιατρικής διαθέσιμες σε όσους χρειάζονται νέα δόντια.

Εναλλακτικές επιλογές θεραπείας

Αν και μπορεί να μην φαίνεται σαν μια δροσερή ή κομψή ιδέα, οι οδοντοστοιχίες είναι πάντα μια καλή επιλογή για όσους δεν μπορούν να βάλουν οδοντικά εμφυτεύματα. Αυτά τα αφαιρούμενα δόντια προσφέρουν ευελιξία και άνεση με τρόπους που δεν μπορούν να βρεθούν σε ένα στόμα γεμάτο δόντια που λείπουν.

Ανάλογα με το πόσα ελλείποντα δόντια έχει ο έφηβος σας, οι γέφυρες μπορεί επίσης να είναι μια βιώσιμη λύση. Οι γέφυρες θα «γεφυρώσουν» το χάσμα μεταξύ ενός ή περισσότερων δοντιών που λείπουν, δημιουργώντας μια ασφαλή και σταθερή περιοχή στο στόμα. Οι γέφυρες κατασκευάζονται για να μοιάζουν με φυσικά δόντια, καθιστώντας αδύνατο να πούμε ότι έχει γίνει καν οποιαδήποτε οδοντιατρική εργασία.